O NAMA

Lehel Nemeth

Govoreći o Palićkom jedrenju, ne možemo, da ne spomenemo ime entuzijaste Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste Palića. On je davnih 1887-e godine organizovao na Palićkom jezeru u okviru Palićke Zimske Olimpijade takmičenje u jedrenju po ledu, i to Evropskog ranga. Zimska i Letnja Olimpijada se redovno održavala u to doba na Paliću, 16 godina ranije nego što je Gosp. Kubertin obnovio Olimpijske igre novog doba. U to vreme, kad se na Paliću dešavalo ovo takmičenje, svi vrhunski sportisti iz cele Evrope nalazili se na Paliću.

Vermeš – Jedrilica na ledu

Jedriličarski Klub Palić je zvanično osnovan 1897.g. Bio je to veoma značajan i poznat klub ali i omiljen u krugovima bogataša okolnih zemalja, sa burnim društvenim, klubskim životom. Preko celog leta, često su organizovani plesne večeri u tom klubu, što su rado posećivali istaknuti gosti tadašnje Jugoslavije i Austrougarske.

Posle završetka II sv.rata 1946.g. klub je reorganizovan, i ponovo aktiviran. Krenula je izgradnja brodova i odabiranje takmičarske ekipe. Ova ekipa je uspešno učestvovala na regatama na Paliću, na Jadranskom moru i na Balatonu takodje. Osvajali su mnogo priznanja, pehara i medalja. ( Balaž, Njilaš, Djelmiš, Cifra, Nemet, ..)

Ovaj klub dosledno precima, sve do današnjih dana stvara nove sportske nade i uspešne takmičare. JK Palić ima oko 50 konstantnih članova, od kojih su 20-ak aktivni takmičari. To su pioniri, juniori, seniori. Čak imamo i nekoliko starijih seniora, koji su članovi kluba preko 50 godina.

JK Palić organizuje godišnje preko 15 regata mahom na vodi, medjutim zadnjih 4 godina redovno se organizuju i regate ( Državna Prvenstva ) u jedrenju po ledu, naročito je popularno jedrenje daske ( surfovnje ) po ledu. Ove daske postižu brzinu 70-80 km/h, čak i više. Ovaj sport saživljava svoju renesansu, jer prije 100 godina jedrenje po ledu Palića je bilo već popularno.

JK Palić srdačno očekuje sve zaljubljenike jedrenja na na vodi i ledu, kao i zaljubljenike prirode, koji mogu da uživaju u divnom pejzažu i lepotama Palića.